Grundläggande spelteknik för piano
En av vägarna till att kunna spela piano är motorisk inlärning, vilket utvecklar färdigheter i att samordna muskelrörelser. Medan vi övar rörelser som är användbara för pianospel uppstår ett muskelminne, ett motoriskt minne för muskelrörelserna. Muskelminnet övas vid repetition av rörelser och gör att dem med tiden kan utföras med mindre ansträngning. I denna introduktion i spelteknik tas sådant upp som handplacering, fingersättning och förflyttningar.
Var placeras händerna och fingrarna?
Grundläggande frågor som ”hur ska jag placera fingrarna i utgångsposition?” och ”hur ska jag förflytta händerna över klaviaturen?” inställer sig ofta för den som precis börjat spela. När man skriver på ett tangentbord finns det en bestämd utgångsposition för händerna. Ett piano är dock annorlunda eftersom du inte når alla tangenter utifrån en enda utgångsposition. Det finns 88 tangenter på ett fullstort piano, vilka är placerade i sidled och sträcker sig cirka 1,5 meter medan två händer med utsträckta fingrar som mest når cirka 40–50 centimeter över klaviaturen.
Om vi då betraktar positionen i y-led, det vill säga utmed tangenternas sträckning, bör händerna placeras i stil med vad som visas på bilden nedan.
Om du håller handen i ett naturligt läge över tangenterna utan att vinkla den kommer du märka att de vita tangenterna nås utan problem (det går bra att spela både längst ut och en bit in på tangenterna) medan tummen och lillfingret inte når de svarta utan att handen förflyttas eller vinklas. Därför gäller generellt att du begränsar dig till pekfinger, långfinger och ringfinger när du spelar på svarta tangenter. Undantag gäller vissa ackord då flera tangenter trycks ner samtidigt.
Fingersättning
Ibland anges fingersättning (dvs. vilka fingrar som involveras när ett pianostycke spelas) direkt på notbladet. Då gäller följande:
1 = tumme, 2 = pekfinger, 3 = långfinger, 4 = ringfinger, 5 = lillfinger
Här är ett exempel där fingersättningen är utsatt för "Blinka lilla stjärna" (enbart höger hand):
Du kanske reagerar på instruktionerna för fingrarna i fjärde och sista takten. Vad som sker här är att pekfingret (2) flyttas över tummen (1). Som du kan se används ett nytt finger varje gång en ny tangent ska spelas, detta gör att spelet flyter på och inte blir hackigt.
För att tillämpa korrekt fingersättning behöver du ibland planera framåt. I första takten gäller 1, 1, 4, 4, eftersom det förutses att den nästkommande tonen ska spelas på en tangent ett steg till höger, vilket gör att lillfingret (5) bör vara fritt och tillgängligt inför detta.
Det går att spela med korrekt fingersättning även då inte siffror är utsatta. När det handlar om mer avancerade stycken som går i högre tempo och där fler noter innefattas hade det snarare blivit än svårare att samtidigt behöva läsa siffrorna för fingersättning. Fingersättning, när det är utsatt, är bra vid inlärningen av ett stycke, men sedan är det viktigt att kunna spela fritt utan att vara bunden av att få instruktioner för vilket finger som ska användas. I vissa stycken är fingersättning utskriven endast när valet inte är självskrivet eller där flera alternativ är möjliga utan större påverkan. Ett tips är att ibland spela passager utan att bry sig om utskrivna fingersättningar och sedan efteråt gå tillbaka och jämföra med vad som angivets. Målet är delvis att lära sig spela med effektiv fingersättning utan att följa instruktioner under själva spelandets.
Händernas och fingrarnas förflyttning över pianot
Att du förflyttar dina händer och fingrar tekniskt korrekt är en förutsättning för att du ska kunna spela väl. God spelteknik bygger på att du involverar samtliga handens fingrar. Här är exempel på en övning.
Ibland uppstår situationer där du ska spela på mer än fem tangenter åt ena hållet, som visade sig gälla en passage i "Blinka lilla stjärna", vilket gör att ena handens fingrar inte räcker till. Fel spelteknik är här att först spela med samtliga fingrar, till exempel från tumme till lillfinger och sedan flytta hela handen och börja om med tummen. Om du till exempel ska spela en hel oktav (åtta toner i följd) är rätt spelteknik i stället att först spela tumme, pekfinger, långfinger och sedan vika tummen under pek- och långfinger och fortsätta med tumme, pekfinger, långfinger, ringfinger och lillfinger.