Pianomärken och utbud
Här följer en genomgång av märken bland tillverkare av pianon och keyboards och ett urval deras produkter. Några recensioner av de olika produkterna har inte gjorts utan snarare en överblick över utbudet. Observera att restriktioner gäller prisexemplen, då dessa kan ändrats efter denna genomgång senast uppdaterats.
Casio
I Casios produktsortiment ingår allt från enklare keyboards till hybridpianon som kombinerar akustiskt och digitalt.
Produktexempel
Minstingen SA-46 (längst upp till vänster på bilden) med sina 32 tangenter är främst för barn. Den har dubbla inbyggda högtalare och drivs antingen genom att kopplas till vägguttag eller med batterier. Funktionerna inrymmer bland annat 50 kompmönster och 5 trumpads. Cirkapris 400 kronor.
Casio CTK-240 (längst upp till höger på bilden) är ett av alternativen för nybörjare med 49 tangenters klaviatur och 12-rösters polyfoni. Har en sångbank med 50 låtar och 100 rytmmönster. Drivs med el eller batterier, har inbyggt högtalarsystem och uttag för hörlurar. Cirkapris 700 kronor.
En av Casios mest populära produkter (längst ned till vänster på bilden) använder ett inlärningssystem som stöder sig på ljustangenter som lyser upp de tangenter som ska spelas i 152 inprogrammerade låtar. Högtalarsystem, hörlursanslutning, UBS-anslutning samt SD-kortplats. Cirkapris 2200 kronor.
CT-X5000 (längst ned till höger på bilden) är en av Casios mer avancerade keyboards och värstingen i CT-X-serien. Klaviaturen består av 61 tangenter med responskänslighet. Bland många funktioner kan nämnas reverb-, delay- och chorus-effekter, 800 presets, 235 rytmer, 100 arpeggios, pitch-hjul, pads och metronom. Cirkapris 4000 kronor.
PX-770 och PX-870 (till vänster respektive höger på bilden) är namnen på två av Casios kompletta digitala pianon och som ingår i Privia-serien. Båda har en fullstor klaviatur med anslagskänslighet och de finns i svarta och vita färger. PX-870 har 256-rösters polyfoni medan PX-770 har 128-rösters. PX-870 har också en mer utbyggd simulator av ett akustiskt piano.
Båda modellerna har tre pedaler, högtalarsystem (PX-870 har en större uteffekt med 2 st. 20-watts förstärkare) samt uttag för hörlurar och usb. Cirka pris 6500 kronor (PX-770) och 8000 kronor (PX-870).
Ett steg upp från Privia-serien är den något lyxigare Celviano. Mest påkostad i denna serie är AP-700 med tangentytornas finish i ebenholts- och elfenbensimitation. Den kan skilja sig något från PX-870 i ljudupplevelse och har mer uteffekt i högtalarna. Cirka pris 15 000 kronor (AP-700).
Yamaha
Yamaha är ett av de märken som har mest att bjuda på i sitt utbud för de som är intresserade av pianon. Det finns allt från enklare keyboards via synthesizers till konsertflyglar. Vi kommer här stanna vid det digitala inklusive hybridpianon.
Exempel på produkter
PSR-E363 är en keyboard i mellanprisklassen med 61 anslagskänsliga tangenter och 48-rösters polyfoni. Effekter som reverb, chorus och harmony kan aktiveras och det finns en bank med 154 låtar som kan spelas upp varav några innehåller övningsmoment. Notställ och sustainpedal ingår, uttag för hörlurar och usb samt AUX in. Cirkapris 2000 kronor.
I videon presenteras mer från denna innehållsrika produkt och det ges en uppfattning om dess ljudresurser …
P-serien har under många år varit ett populärt val som stagepiano eller digitalt piano för hemmabruk. Till exempel modellen P-45 som kan köpas med eller utan stativ. P-45 har 88 vägda tangenter och 64-rösters polyfoni. Cirkapris 5000 kronor.
Arius-serien tillhandhåller möjligheter för de som söker sig åt det klassiska hållet och vill ha något som liknar ett akustiskt piano. En av modellerna Arius YDP-143 finns i rosenträ (till vänster på bilden) och svart valnöt (till höger på bilden). Yamahas CFIIIS-flygel gäller som förebild för ljudet och ljudteknologin bärs upp av vad tillverkaren kallar Graded Hammer Standard och Pure CF Engine – det finns 192 rösters polyfoni. Cirkapris 10 000 kronor.
Ett ytterligare steg mot ljudet från en flygel hittar man hos CP-serien. Till exempel Yamaha CP88:
Yamaha har också synthesizers för professionella ändamål eller som leksaker av det dyrare slaget. Till exempel flaggskeppet Yamaha Montage (överst på bilden) och den betydligt billigare MODX (nederst på bilden) som båda kan göras till ett avancerade redskap i modern musikproduktion.
Roland
Nästa pianomärke som uppmärksammas är Roland, vilket sedan länge är väl associerat med pianorelaterade produkter.
Exempel på produkter
Bland flera stagepianon kan FP-30 nämnas som ligger i samma mellanprisklass som populära digitala pianon från Casino och Yamaha. Här handlar det om 128 rösters polyfoni och funktioner som ”Twin Piano”, vilket kan användas i utbildningssyfte och tillåter att två spelar samtidigt genom att pianot delar in sig i två delar med samma tonhöjdsregister. Cirkapris 6000 kronor.
En av de modeller som Roland kallar möbelpianon (jo, det går att spela på dem också) är F-140R som finns i både vit och svart träfinish. Den har en fullstor klaviatur och tre pedaler. Den har 128-rösters polyfoni och 10 respektive 21 nivåer av ”ambience” och ”brilliance” som kan modifiera ljudet. Det finns en rad tekniska inslag som bluetooth, midi, usb flash memory samt audio playback för inspelning (16-bitars ljud i WAV-format). Cirkapris 11 000 kronor.
Att tänka på vid köp
Det finns en längre genomgång om digitala pianon, men vad kort kan sägas avslutningsvis är att det kan vara värt att prova tangenterna och lyssna efter hur mycket av mekaniska ljud som medföljer då de trycks ned respektive släpps upp. Detta är något man inte alltid uppmärksammar första gången man provar, särskilt om det inte sker i en (förutom pianoljudet) tyst miljö. Se även en sammanfattning av frågor och svar inför pianoköp.