Digitalt piano / keyboard
Det är allt fler som idag att köpa ett digitalt piano i stället för ett akustiskt. Marknaden har växt och detsamma gäller prestandan hos digitala pianon. Den digitala varianten kan idag komma nära känslan hos ett akustiskt piano med hjälp av avancerade ljudsamplingar, anslagskänslighet, vägda tangenter och "ivory feel" (dvs. med textur på tangenterna, vilket gör dem mindre glatta).
Ljudkvalitet och funktioner
Det mest avgörande för hur bra ett digitalt piano låter är hur välgjorda samplingarna är samt hur avancerad ljudmotorn som reproducerar dessa är. För ljudets och inte minst spelkänslans skull är det också en klar fördel om pianot kan hantera dynamik, det vill säga återge olika ljudvolymer beroende på hur hårt anslaget är (ibland används termen touch-sensitive som innebär att tangenten har känslighetsnivåer som svarar mot anslaget).
Om vi fördjupar oss i ljudkvalitet och funktioner är polyfoni något du bör känna till. Då ett digitalt piano utannonseras kan det stå något i stil med 64-rösters polyfoni. Detta är ingen indikation på hur hög ljudkvaliteten är i sig självt, men ju högre talet är desto bättre presterar piano då många tangenter trycks ned samtidigt.
På riktiga akustiska pianon sker ett samljud då strängs vibrationer delvis överförs till en näraliggande då en tangent trycks ned, ett fenomen som kallas resonans. En del dyrare digitala pianon klarar att efterlikna detta och producerar därmed ett mer realistiskt pianoljud.
En annan term du kan stöta på är dual mode, vilket och innebär att två instrument spelas samtidigt där ljuden ligger som två lager (har dock ingen påverkan på själva ljudkvaliteten). En ytterligare term är key split, vilken är en funktion som låter dig dela upp två olika ljud mellan olika delar av klaviaturen (har heller ingenting med ljudkvaliteten av göra).
För att återkomma till ljudet. Det är inte säkert att ljudet skiljer sig märkbart mellan ett digitalt piano för 7000 kronor och ett för 15 000 kronor. Den stora skillnaden blir oftast först märkbar vid över 20 000 kronor eller efter att pianot anslutits till en dator med ljudkort (t.ex. via MIDI) och kan använda samplingar av inspelade pianoljud från akustiska pianon inklusive flyglar, se mjukvara med samplade pianon. (Eftersom sådana program kräver mycket stora datorresurser både för att processa ljudet i realtid och lagringsplats för ljudbibliotek är det svårt att bygga in detta i ett digitalt piano.)
Ett billigare alternativt än digitala piano är vanliga så kallade keyboards. Dessa saknar dock den genuina pianokänslan som en fullstor klaviatur och vägda tangenter med anslagskänslighet framkallar. Vill du inte göra någon stor investering kan en keyboard ändå vara ett bra alternativ tills du en dag uppgraderar till ett digitalt eller akustiskt piano.
Keyboards har ofta färre tangenter än ett fullstort piano med 88 tangenter. Detta påverkar ibland funktionaliteten negativt eftersom du inte kan spela mer komplicerad musik med begränsat antal oktaver. Om du vill spela seriöst ska du åtminstone undvika de allra minsta.
En annan sak som ofta skiljer sig från vanliga pianon är att pedalerna saknas (ibland medföljer en eller flera pedal(er) som kopplas in med sladd i pianot). Förutsatt att pianot är kompatibelt går det dock att köpa till pedaler, till exempel Roland RPU-3 som är en pedalenhet med tre pedaler.
Observera att keyboards inte alltid har inbyggda högtalare. Även om de flesta har högtalare finns det keyboards som använder externa högtalare och behöver kopplas till en dator eller motsvarande.
Pris
Om du inte bara vill ha en leksak ska du undvika keyboards under tusenlappen, däremot finns det nybörjarkeyboards mellan cirka 1000–3000 kronor med acceptabelt ljud.
Det digitala pianot är dyrare, men ofta värt pengarna då det kan vara en investering för många år framåt. Digitala pianon är för det mesta mycket hållbara och bör hålla minst tio år även vid flitig användning. Redan vid 5000–7000 kronor kan du hitta ett piano med fina ljudresurser och alla de grundläggande funktioner som bör finnas.
Vill man komma riktigt nära ljudet från en flygel bör man titta på de digitala pianon som erbjuds i prisklassen 20 000–30 000 kronor. Dessa kan dessutom ofta emulera ljudet från olika modeller och pianotyper.
En riktigt exklusiv kategori är digitala flyglar och då hamnar priset på flera tiotusentals kronor eller till och med över hundra tusen.
Stativ
Stativ ingår ibland då du köper ett digitalt piano. I vissa fall är klaviaturen "inbyggd" som på ett upprättstående piano och kan se elegant ut. En del föredrar annars x-formade keyboardstativ, vilka är justerbara i höjdled och kan användas för den som vill spela stående.
Märken
Bland märken att titta efter kan Casio, Kawai, Roland och Yamaha framför allt nämnas. Samtliga dessa har återförsäljare i Sverige. Är du ute efter digitala pianon som kan emulera pianon och även går åt synthhållet med många avancerade effekter bör du också känna till Nord och Korg.
Digitalt kontra akustiskt piano
Hur bra låter då ett digitalt piano i jämförelse med ett vanligt? Ett digitalt piano för 5000 kronor kommer förstås inte låta lika bra som ett riktigt piano eller ännu mindre som en flygel. Den senaste utvecklingen visar en tendens till övergång från samplingar till digital modellering, vilket kan resultera i än bättre ljudkvalitet och trognare återgivning av ett riktigt piano. Det finns också möjligheter till uppgradering av ljudet genom att ansluta pianot till datorn och använda mjukvara som återger ljudet från samplade flyglar (se t.ex. The Grand).
En fördel med ett digitalt piano är att det aldrig behöver stämmas. På ett digitalt piano finns det också uttag för hörlurar, vilket gör att du kan spela var som helst och när som helst utan risk att störa någon annan. Det bör också finnas uttag för MIDI och/eller USB, något som bland annat möjliggör att du på ett enkelt och billigt sätt kan spela in dig själv och redigera i ett musikprogram. Ännu längre kan du ta det med en kompmodul. Med ett digitalt piano får du också tillgång olika effekter och för det mesta andra ljud som elpiano, orgel med mera. Ett vanligt piano har tre pedaler. För digitala piano ingår oftast tre pedaler i lite dyrare produkter medan det annars ofta medföljer en pedal (det är dock sällan alla tre pedalerna används vid pianospel).
Det kan ibland ingå någon slags musikbank, som du kan låta pianot spela upp för dig, och tillhörande noter. Den nya generationen digitalpianon är dessutom ofta utrustade med USB-anslutning (se specifikt USB-piano) och det kan numera också finnas en iPad-docka på pianot (se specifikt Piano med iPad-hållare). Detta låter dig importera ljudspår och på så sätt utöka musikbanken efter eget tycke. Tillsammans med andra funktioner hos det digitala pianot medför det också helt nya slags inlärningsmöjligheter.
Hybridpianon
Hybridpianon är en annan form av digitala pianon där det digitala korsas med det akustiska inslaget i form av till exempel tangenter av samma material som på en riktig flygel.
Här är två av de ledande tillverkarna Casio och Yamaha. Det kan dock röra sig om helt andra prisklasser än vanliga digitala pianon, särskilt om det gäller flyglar. Yamaha AvantGrand kostar till exempel runt 150 000 kronor.