Hur man läser noter, appendix
I Hur man läser noter del 1 och del 2 har vi tittat på de allra vanligaste symbolerna och deras funktion. Men det finns faktiskt en hel del tecken till som du bör känna till, vilka kommer här med förklaringar till.
Åttondelsnot. En helnot är lika med åtta åttondelsnoter.
Sextondelsnot. En helnot är lika med sexton sextondelsnoter.
Trettiotvådelsnot. En helnot är lika med trettiotvå trettiotvådelsnoter.
Hopbundna noter. När två likadana noter följer efter varandra brukar dessa bindas ihop på följande vis. Det går att se skillnad på åttondels-, sextondelsnoter och så vidare genom antalet balkar de har. På bilden visas två hopbundna åttondelsnoter som har en balk medan sextondelar har två balkar (dvs. de streck som binder ihop dem).
Dubbla balkar. Noter med olika tidsvärden kan vara hopbundna som markeras med att den ena har dubbla balkar (ett extra streck under det långa). På bilden ses en punkterad åttondel som är hopbunden med en sextondel.
Punkterad not. Punkten efter noten betyder att noten förlängs med halva sitt värde.
Det finns även dubbelpunkterade noter där den andra punkten förlänger tonen med hälften av den första punktens förlängning.
Bindebåge. Indikerar att noterna ska spelas som en enda lång ton, alltså ska bara tonen spelas en gång. Skillnaden mot en legatobåge är att tonerna alltid befinner sig på samma tonhöjd.
Legatobåge. Indikerar att flera toner ska spelas bundet i legato.
Staccato. Punkten under notsymbolen indikerar att tonerna ska spelas kort, i staccato. Ska inte förväxlas med tenuto, vilket visas som ett streck under noten och indikerar att hela notvärdet ska hållas ut.
Accenttecken. Betyder att tonen ska spelas starkare.
Ibland kan det vara uppochnedvänt v, vilket kallas marcato, och betyder att tonen ska spelas än starkare.
Tenuto. Strecket under notsymbolen indikerar att tonerna ska hållas ut något.
Paustecken med tidsvärde lika med en helnot (en helnotspaus utgör en takts tystnad oavsett taktart).
Paustecken med tidsvärde lika med en halvnot.
Paustecken med tidsvärde lika med en fjärdedelsnot.
Paustecken med tidsvärde lika med en åttondelsnot.
Paustecken med tidsvärde lika med en sextondelsnot.
Korsförtecken. Indikerar att tonen höjs ett steg.
Återställningstecken. Följer ibland efter ett kors- eller b-förtecken och indikerar att tonen återgår till sitt ursprungliga värde.
Not inom parentes. Om du ser en not satt inom parentes betyder det att den redan spelas av den andra handen då den syns på båda notraderna.
Grace note (prydnadsnot). Detta är en not som visas bredvid en annan i mindre storlek. Det kan till exempel innebära att du ska spela väldigt kort på denna not innan du spelar den större (kan även kallas förslag). Det finns två varianter av detta tecken och utöver det som visas på bilden kan det symbolen vara genomkorsad av ett snett streck, vilket indikerar ett än kortare slag. Man skiljer också på betonade och obetonade förslag som spelas på respektive före taktslaget.
Triol (triplet). När siffran tre står över eller under noter som på detta sätt innebär det att tidsvärdet för dessa tre noter är samma som för två noter av samma typ, de spelas alltså i högre tempo. Mindre vanligt är duoler där en två visas på samma sätt och indikerar att två noter ska spelas på samma tid som tre.
Repristecken. Repristecknen anger att tonerna mellan tecknen ska spelas om en gång till.
Crescendo. Med stigande tonstyrka.
Diminuendo. Med fallande tonstyrka.
Drill. Snabb upprepning av noter.
Fermata. Ett fermatatecken över en not betyder att den ska hållas ut längre. Symbolen kan även stå upp och ned.
8va. Denna symbol som heter ottava indikerar att man ska spela en oktav högre på pianot än noterna visar. Loco indikerar att man ska återgå till att spela noterna som de är skrivna.
Volta parentes. Betyder att den följande delen ska spelas under första genomspelningen av stycket och en liknande parentes med siffran två anger vad som sedan ska spelas efter reprisen.
Coda. Markerar till var man går tillbaka i ett stycke för att spela ett avslutande parti som repris. Ibland står det utskrivet "Al coda", vilket indikerar att man ska spela fram till Coda-tecknet.
Dal segno (D.S.). Tecknet uppträder i kombination med Coda-tecknet, vilket brukar anges med "D.S. al" följt av dal segno-tecknet. Detta indikerar att man går tillbaka till Dal segno och spelas fram till Coda.
Fine. Markerar var ett stycke slutar och då normalt när stycket inte ska sluta vid slutet av notskriften. Ibland står det D.C. al Fine (Da Capo al Fine), vilket betyder ta om från början och spela till ”Fine”. Andra gånger kan det vara från senaste reprisen till Fine.
Simile (Similar). Simile eller similar (förkortas ibland sim.) anger att en del av ett musikstycke ska spelas på liknande sätt som föregående del.
Mer om notskrift:
Taktstreck och repristecken
Fyra fjärdedels takt – 4/4
Tolv åttondelstakt – 12/8