Taktstreck och repristecken
Taktstreck används främst för att dela in stycken som är utskrivna i notskrift i takter. Mellan två taktstreck finns en takt. Hur många noter som ryms mellan två taktstreck beror på vilka dess notvärden är och i vilken taktart stycket går.
På bilden syns två takter indelade med tre taktstreck. Som synes löper tankstrecken vertikalt genom notbilden utan avbrott mellan diskant- och basnotraderna.
Dubbla taktstreck
Dubbla taktstreck är ovanligare, men kan användas för att markera en övergång i ett musikstycke. Även vid spelövningar och dylikt kan dubbla taktstreck användas för att markera en ny övning på samma notblad.
På bilden syns för två takter indelade med enkelt taktstreck sedan används ett dubbelt tankstreck för att markera en övergång som inkluderar att något nytt sker i musiken. Dubbla tankstreck är inte obligatoriska och påverkar inte hur ett stycke ska spelas utan är tänkta att förtydliga musikaliska skillnader.
Slutklammer
Efter sista takten i ett musikstycke brukar ett tjockare streck skrivas strax efter ett taktstreck för att markera slutet, vilket kallas för en slutklammer.
Slutklammern används bara en gång i ett stycke och indikerar ingenting annat än att stycket nått sitt slut.
Repriser
Ibland finns det vad som ser ut som kolon (två punkter eller prickar) framför ett taktstreck invid ett tjockare streck. Detta indikerar att takterna före repristecknet ska spelas en gång till. När man är framme vid repristecknet ska man antingen gå tillbaka till början eller till det närmast föregående omvända repristecknet.
De tre takterna som syns på bilden ska spelas två gånger. Efter detta gjorts passeras repristecknet som vore det ett vanligt taktstreck (ett repristecken kan även vara sammansmält med en slutklammer ifall reprisen ska spelas t.o.m. slutet).
Även dubbla repristecken kan användas och ser ut som på bilden nedan:
Här markeras att direkt efter det första repristecknet, som utgör slutet på en markerad del i stycket som ska spelas två gånger, startar en ny del som ska spelas två gånger.
Hur man läser noter