Omvända ackord på piano
Det som kallas omvänt ackord (på engelska inverted chord) är mycket bra att känna till för dig som spelar piano. Har du någonsin sett en ackordbeteckning likt C/E, D/F# eller F/C? I så fall är det omvända ackord du stött på.
Så här ser ett vanligt C durackord ut:
Ackordet ovan har C-tonen som basnot. Samma ackord kan likväl spelas omvänt:
Som du ser innehåller ackordet samma toner fast i en annan ordning, detta ackord skrivs C/E (ett C ackord fast med E som basnot) och är den första omvändningen av C-ackordet (kan också kallas tersläge eftersom tersen är första tonen).
Det tredje sättet att spela ett C durackord blir sålunda:
Här används G-tonen som basnot och detta ackord skrivs därför C/G och är den andra omvändningen av C-ackordet (kan också kallas kvinläge eftersom kvinten är första tonen). Varje ackord som innehåller tre noter kan alltså spelas på tre olika sätt.
Exemplen vi använt har gällt ett C ackord, men samma sak kan givetvis göras med alla ackord. Varför ska man då lära dig omvända ackord?
Det finns två skäl. Det första är att om du kan spela ett ackord på tre olika sätt kommer du vara mer flexibel när du förflyttar dig mellan olika ackord. Du reducerar avstånden mellan dina förflyttningar helt enkelt. Titta på dessa två notbilder – det är samma ackord fast i det ena fallet spelas vissa med omvändningar.
Det är uppenbart att du har ett mer ekonomiskt rörelsemönster i det andra exemplet. Detta gör att du kan spela i ett högre tempo samt att små förflyttningar underlättar när du inte har blicken fäst på handen du spelar ackord med.
Det andra skälet handlar om hur det låter. Med omvända ackord kan du spela ackord med mjuka övergångar. Pröva till exempel att spela sekvensen G – D – Em och jämför sedan med G – D/F# – Em. (Härmed inte sagt att mjuka övergångar alltid är att föredra.) Se även övningar för omvända ackord.